Vinçler Ne İşe Yarar?
Vinçler Ne İşe Yarar?
Vinçler ağır yükleri kaldırmak, yatay bir şekilde taşımak ya da bir yerden bir yere götürmek amacı ile kullanılan ağır iş makineleridir. Vinçlerin genel aksamı arasında kaldırma halatı, tel halat, zincirler bulunur. Vinç çalışması kullanılacağı işe göre değişir.
Vinçlere çeşitli şantiyelerde, inşaat alanlarında, gemilerde ya da rıhtımlarda sıkça rastlanabilir.
Vinç Çeşitleri
Vinç türleri kullanılacakları çalışma alanına bağlı olarak çeşitli özelliklerde imal edilirler. Sözgelimi rıhtımlarda kullanılması planlanan bir vinç ile inşaatta kullanılması planlanan vincin özellikleri farklıdır. Bu nedenle sipariş edilen vincin ne için kullanılacağı, maksimum ne kadar yük kaldırmasının istendiği gibi ayrıntılar detaylı olarak bildirilmelidir.
Kule Vinç Özellikleri
Kule vinç kullanım amacı genellikle rıhtımda ve inşaatlarda kullanılan çok ağır yüklerin kaldırılmasıdır. Kule vinç kullanımında vinç operatörü, vincin tepe noktasında orta bölümde bulunan kabin içinde vincin çalışmasını yönetir.
Pergel Vinç Özellikleri
Pergel vinç adından da anlaşılacağı gibi 360 dereceye kadar dönüş sağlayarak çalışabilen özel bir vinç türüdür. Pergel vinçler kullanım amacına göre siparişe özel imal edilir. İmalat aşamasında da pergel vincin dönerken kaç derece açıda dönmesi istendiği bildirilmelidir.
Sepetli Vinç Özellikleri
Sepetli vinç kullanım amacı, merdiven kullanılarak ulaşılmayan yerlere ulaşmaktır. Özellikle itfaiye personeli ya da enerji nakil hattı personeli tarafından çok tercih edilerek kullanılır.
Gezgin Vinç Özellikleri
Gezgin vinçlerin her iki tarafında da ray bulunur. Bu raya bağlı olarak hareket eden, yapılacak işe göre imal edilmiş özel vinçlerdir. Asıl tercih edildikleri yerler şunlardır:
- Elektrik santralleri,
- Gemi makine daireleridir.
Tek Ray Vinç
Tek ray vinç de adından anlaşıldığı gibi tek bir ray üzerinde hareket ederler. Daha önceden belirlenmiş kapasitesi kadar yük kaldırmaya yarayan iş makineleridir.
Bu yukarıda sayılanlar en çok kullanım alanı bulunan vinçlerdir. Bunların yanı sıra yine piyasada kullanım alanı bulabilen diğer vinç çeşitleri ise şunlardır:
- Mobil vinç,
- Zincirli vinç,
- Halatlı vinç,
- Paletli vinçtir.
Vincin türü ne olursa olsun, vinç çalışması yapmanın asıl amacı yük taşınmasıdır.
Vinç Çalışma İlkesi
Vinç çalışma prensibi diğer iş makinelerine benzer özellikler gösterir. Çalışma sistemi kısaca şöyle özetlenebilir:
- Vinç, motor, dişli ve halatın birbiri ile koordineli çalışması sonucu elde edilen güç ile harekete geçer.
- Motor çalıştırılmaya başlandığında güç dişliye geçer, dişli çark sistemine güç geçişi şaft yardımı ile olur.
- Elde edilen güç makara sistemini harekete geçirir
- Daha sonra da güç, halata aktarılır.
- En son aşamada da güç halatın ucunda bulunan devasa kancaya aktarılır
- Böylece yük taşınması için istenen yukarı ve aşağı hareket meydana gelir.
- Bütün vinçlerde kanca sistemi çelik döküm kullanılarak imal edilmiştir.
Burada en önemli konu kaldırılacak yük ile doğru orantılı güçte bir motor kullanılmasıdır.
Her vince ait taşıma kapasitesi kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Vince kapasitesinin üzerinde yük yüklemek ciddi güvenlik sorunlarında yol açabilir.
Bu durum göz önünde tutularak, daima vinç kullanma konusunda eğitim almış deneyimli profesyonel kişilerle çalışılmalıdır.
Vinç Kullanımı Ve Periyodik Bakımı
Vinç kullanılırken belli zamanlarda bakımı ve kontrolü yapılmalıdır. Vinç ile çalışılmaya başlanmadan önce gereken rutin kontroller yapılmalıdır. Her kullanımdan önce kontrol edilmesi gereken parçalar şunlardır:
- Halatlar
- Dişli çark sistemi
- Vinç şanzıman yağı
- İkaz ışıkları her kullanımdan önce titizlikle kontrol edilmelidir.
Vinç kontrolü daima uzman kişilerce yapılmalıdır. Vinç çalışması çok tehlikeli bir iş sahası olduğu için gerekli kontroller yapılmadan kesinlikle çalışmaya başlanmamalıdır. Ünlü firmamız https://www.keskinplatform.com duyurular bölümündeki makalelerden detay alabilir projelerinize destek sağlayabilirsiniz.